IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Земята разполага с петрол за 53 години

Новата прогноза е по-оптимистична от миналогодишната

Земята разполага с петрол за 53 години

Земята разполага с петрол за още 53 години и 3 месеца, сочи направено по поръчка на Бритиш Петролиъм проучване. Прогнозата е базирана на настоящите темпове на добив.
Земята разполага с петрол за 53 години
Снимка: Ройтерс

Според информацията под повърхността на земята са останали 1 687.9 млрд. барела от "черното злато", което е с 1.1% повече от оценката на аналогично проучване, направено през 2013 година.

От Бритиш Петролиъм уточняват, че по-оптимистичната прогноза се дължи на възможността за хоризонтално сондиране в Бейкън и Ийгъл Форд, САЩ. По този начин от залежите могат да бъдат добити общо 44.2 млрд. барела петрол или с 26% повече, отколкото се смяташе досега.

От енергийна компания все пак уточняват, че това е само прогноза. Съществува голяма вероятност петролът да не бъде изчерпан за този период, тъй като под повърхността на земята съществуват много неоткрити залежи. Съществуват и немалки шансове светът да открие по-добра и по-екологична алтернатива на "черното злато".

0 от 500
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 9 години )
    До raptor: спътникът е Титан, но не вярвам дори и след 50 години да имаме технологии за добиване на ресурси от други космически тела.
  • #25
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тук виждам няколко мнения, че гориво може да се прави от коноп, рапица, захарна тръстика и т.н. Тези хора са напълно прави, но забравят едно - скоро населението ще бъде 15 млрд. Малко след това - 20 млрд. и човечеството просто няма да може да отдели площи за нещо различно от храна. Елементарна математика.
  • #24
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Заглавието е сбъркано "Земята разполага с петрол за 53 години"грешка, заглавието трябваше да е "ОПЕК, разполагат с петрол за 53г." Земята е дойна крава за 12 държави членки на ОПЕК. Шепа фирми печелят от залежите на Земята и обират парите на човечеството. В някой от тези държави, дори не сондират за нефт а той буквално извира под налягане и те само трябва да го съберат. Почти никакви разходи а огромни печалби. Усещам как един ден ще им продаваме прясна вода по 10 евро литъра. Всичко се връща.
  • #23
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Tesla е прав ( преди 9 години )
    От конопа може да се прави хартия и биопластмаса, но и много други неща, включително и биогориво. В крайна сметка хартията(която в момента се прави от дървесина) и нефтът са причината конопа да бъде забранен в световен мащаб.А иначе нефт ще има за кой знае още колко векове, но колкото по-малко толкова по-скъп.
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    бай Пешо ( преди 9 години )
    абе нали ракията нема да свърши,...к`во се шашкате толкова!...а наздраве!!!
  • #21
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Сашо ( преди 9 години )
    Земята разполага с петрол за 53 години, а това е поредното проучване което е / ДОСТОВЕРНО / или казано ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА МИ Е.
  • #20
    19 rate up comment 2 rate down comment
    11 ( преди 9 години )
    Аз Ви казвам,че петрол ще има още 672 години!
  • #19
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Tesla ( преди 9 години )
    От конопа се прави и биопластмаса, и хартия. А не след дълго петролът ще се ползва единствено за асфалт, боя и пластмаса - за колите ще е скъп.ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ въобще не ги бъркайте в схемата - BMW i3 В МОМЕНТА се произвежда от 100% възобновяем ток, рециклирани и биоматериали!
  • #18
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Електромобилите се правят от нефт.
  • #17
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Всъщност недостигът вече се усеща. През 2006 добивът за пръв път беше намален с 8%. След няколко години отново ще бъде намален с 8%. До двайсетина години недостигът ще е осезаем, а последните двайсетина години нефтът ще бъде използван само от араби и американци. А това за полето под Антарктида, точния израз е:ПРЕДПОЛАГА се че има, но къде и колко, не се знае със сигурност, да не говорим че опитат ли да го добият, най-вероятно ще докарат световна катастрофа. Нефтът свършва, това е факт. Скоро.