IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.
Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол
Снимка: Ройтерс

Най-новият робот на Honda бе представен днес на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и президентът на САЩ Барак Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първия, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Барак Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

 

Тагове: honda asimo
0 от 500
  • #44
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Чичето ( преди 9 години )
    Да, 918 и и8 са високотехнологични, ама колко от технологиите им са японски? Батерии, инвертори, карбон, всичко е разработено в Япония и доставено от японски фирми. А пък хибрида на Порше яде бой от хибрида на Тойота на Силвърстоун, така че явно технологиите на Тойота са още по-напред.
  • #43
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Технологични са 918 Spyder и i8.Високотехнологични!Ама как само по четене на форуми, разбрахте всичко това за жълтити? Едни шарени дисплеи накичили в ,LFA, GTR, дето показват състава на ппръднята на шофьора, и туй било високотихнологично!!!??!.... Японциге са такива копирувачи и крадци на технологии, също като Коре
  • #42
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Явно тук са имали достъп и най-безнадеждния контингент на някоя психиатрична клиника щом се осмеляват да сравняват най-технологичната нация на вселенат Японската с бедна обикновенна Европейска изпърдяна Германия.С *** народ не може да има стабилна държава.
  • #41
    11 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 9 години )
    Не се карайте деца всички сте прави :)))Немците са били мнго технологична нация в миналтото и сега са все още най-големият износител на стоки в Европа (а може би и в света). Но ако човек мисли трезво и обективно, няма как да не признае, че Японците в момента са най-технологичната нация. Ако някой е ходил в тази страна скоро, ще се съгласи с мен! Нека ако някой е ходил да каже, какви са тоалетните в Токио?... :) (знам,че след този въпрос някои капацитети ще почнат да говорят за л**на и подобни)
  • #40
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Пак не позна ти от ж.к. Младост. Японците са имали трамваи и са ходели на Опера още преди 1900 година, много ти е ограничена представата за Япония.
  • #39
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До гредореда ( преди 9 години )
    Пак удари гредата!Ами че принципа на движение на влака-стрела е разработка на немски инженери, а японците както винаги са откраднали технологията!Ми те принципа на магнетизма са го открили китайците ако трява да бъдем точни, сигурно и заради това, и те са по-напред във влаковете от германците! Я се поогледай малко пред огледалото, щото така като гледам и тебе те е правил германец! :)
  • #38
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Сравнението си е доста подходящо, човекът е искал да ти покаже, че в днешно време японците са доста по-напред с материала от германците, защото са се развивали, или дори са изпревали нации, които се са обърнали поглед в "славното" си минало!Колкото да французите, не виждам въобще защо ги включваш в доводите си, като те мразят повечето от немските ***, а са са доста по напред в много отношения от тях!
  • #37
    0 rate up comment 11 rate down comment
    Немец ( преди 9 години )
    Китна природа, слънчевите лъчи галят меко оризовите полета. Красиви японки берят оприз на бос крак, покроти със сламени шапки, докато мъжете им коват мечове, подкови и колела на каруци. Селска идилия!През това време, 1850г, в Берлин има електрически трамваи на Сименс, които опасват целият град. Уличните лампи осветяват широките булеварди, хоаера в смокинзи отиват на опера!
  • #36
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Дори Франция първа в Европа разработва влак-стрела но след 90-та година. Каква Германия изобщо говориш голфаджио.
  • #35
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Напротив, ти удряш гредата както винаги ***. Релефът в Япония е планиснки ***.Япония въвежда Шинкансен по собствена технология, след това германците копират от японеца както винаги. Най-добрите роботи,ск.влакове, автомобили,кораби, техника идва от Япония. Германия я няма при високите технологии!