IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Намериха заместник на каретите в Ню Йорк

Eлектромобил с ретро дизайн излиза по улиците на града

Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
Повече от век каретите, теглени от коне, са една от забележителностите на Ню Йорк. Новият кмет на "Голямата ябълка" Бил де Бласио обаче не е толкова носталгично настроен и смята да ги замени по две причини – жестоката експлоатация на животните и сериозните задръствания, които предизвикват.
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
Един от вариантите за заместник на конните екипажи бе показан на автосалона в Ню Йорк. Жителят на Бруклин Джейсън Уениг, който работи като автомобилен реставратор, демонстрира своето творение eCarriage – електромобил, чиято направа е отнела цели 6 години на неговия създател, съобщава Autoblog.

Автомобилът навява спомени за ранната епоха на автомобилостроенето, но същевременно разполага с най-съвременните технологии. Той може да побере 8 души и да измине 160 км с едно зареждане, благодарение на батерия с капацитет 46 кВт/ч, която захранва електромотор с мощност 84 к.с.
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
Габаритите на eCarriage са доста сериозни – междуосието му достига 4 метра, а широчината – 2.2 метра. Толкова е и височината до края на предно стъкло. С шофьор и 8 пасажери возилото тежи цели 3.4 тона.
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
„Целта е машината да запази очарованието на конния екипаж и затова трябваше да подходим смело, дори дръзко към проекта – коментира Джейсън Уениг. – Щом трябва каретите, теглени от коне, да отидат в миналото, именно това возило може да ги замени успешно.“
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
Засега идеята на кмета Ди Бласио среща и голяма съпротива, тъй като част от местните жители са традиционалисти и смятат, че именно каретите носят очарование на града. Водачите на екипажите също са против, защото ще останат без работа. Като цяло 64 % от жителите на Ню Йорк са против промяната, като сред опонентите на градоначалника е и актьорът Лиъм Нийсън. Той нарече идеята безумна и призова градът да запази своята идентичност.
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
На другия полюс обаче са защитниците на животните, сред които е и създателят на eCarriage. Проектът за създаване на електромобила е финансиран от организацията NYCLASS, която настоява за по-хуманно отношение към животните и специално към конете. Нейните експерти за изчислили, че за да се заменят каретите трябва да бъдат изработени 68 машини. Очакванията са те да бъдат напълно готови до края на годината. Дотогава и кметът трябва да вземе окончателно решение.

Снимки: Autoblog
 

 

Тагове: ecarriage
0 от 500