IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW и Ford обмислят завръщане във Формула 1

Баварците засега отричат, решението се очаква през май

BMW и Ford обмислят завръщане във Формула 1

Още два големи автомобилни производителя – BMW и Ford, може да се завърнат във Формула 1. Това съобщи на своята интернет-страница Джанкарло Минарди, собственик на едноименния отбор, който дълги години участваше в най-престижния автомобилен шампионат.

BMW и Ford обмислят завръщане във Формула 1
Според него това ще стане през 2015 г., въпреки че от BMW засега отричат подобно намерение. Баварците напуснаха първенството през 2009 г., когато болидите започнаха да използват хибридни технологии. Тогава BMW върна тима си на неговия създател – Sauber. Според Минарди обаче в компанията вече са склонни да преразгледат своите намерения.
 
„Техническата революция във Формула 1 несъмнено ще привлече няколко нови производители – написа Минарди в сайта си. – Знаем, че някои от тях вече изпробват мотори, подобни на тези, които се използват в шампионата. Доколкото ми е известно, през май Съветът на директорите на BMW AG ще се събере, за да обсъди перспективите около завръщането си в шампионата през 2015 г. Намеренията на BMW се потвърждават от присъствието на инженерите от компанията по време на първите тестове преди сезона, както и на състезанията до момента.“

В момента BMW участва в шампионата за туристически автомобили на Германия (DTM) и от компанията категорично отричат да имат други амбиции. Пресаташето на спортното подразделение на производителя Йорг Котмайер официално заяви, че пред BMW не стои въпроса за завръщането във Формула 1, но Джанкарло Минарди е сигурен в обратното.

Що се касае до Ford, тази компания активно е свързвана с американския отбор Haas Racing, чието бъдещо участие във Формула 1 вече бе анонсирано официално. Изданието Racecar Engineering твърди, че именно Ford ще бъде доставчик на двигатели за проекта на Джийн Хаас, който призна, че Международната автомобилна асоциация (FIA) е позволила на тима му да получи лиценз за участие в Кралските гонки.

Според други източници партньорите на концерна от Cosworth вече работят върху агрегата. Всеки мотор на Ford в историята на Формула 1 е построен именно от британската инженерингова компания. По икономически съображения компанията Cosworth напусна Формула 1 след въвеждането на новите V6 турбо мотори. Британците признаха, че не разполагат с нужните технологии за производство на подобни агрегати, но са готови да се върнат при намиране на финансова поддръжка. Сега тя ще дойде от Ford, където искат чрез Формула 1 да популяризират своята линия турбо-мотори EcoBoost.

Снимка: Formula 1

 

0 от 500