IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bertone приключи

Италианското ателие за дизайн спря производство и очаква банкрут

Bertone приключи

Италианското автомобилно ателие Bertone прекрати всичките си финансови операции и се готви за банкрут, съобщава изданието Autocar.
Bertone приключи
Opel Astra Coupe е сред автомобилите с дизайн на италианското автомобилно ателие. Снимка: Opel

Легендарната компания, която само преди 2 години навърши 1 век, на 2 пъти в последно време се оказваше на ръба на фалита - през 2008 и 2011 г. В последния случай Bertone дори закри своя музей, като продаде на аукцион изложените в него експонати. През миналата година приходите на ателието бяха за над 20 млн. благодарение най-вече на китайските клиенти. Въпреки това обаче задълженията към доставчици и служители, които доведоха до дела срещу компанията, станаха причина за нейния финансов колапс.

Все пак кадрите на компанията успяха да се спасят. Бившият главен дизайнер Майкъл Робинсън, който напусна фирмата преди Коледа, събра подчинените си и се обедини с голямата инженерингова компания ED. В резултат от това на 30 декември миналата година бе образувана ED Design, половината от която е на Робинсън.

За своята вековна история ателието Bertone успешно работи с компании като Alfa Romeo, Citroen, Ferrari, Fiat, Lancia, Lamborghini, Mercedes, Opel и Volvo.

Тагове: bertone ed design
0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 10 години )
    фиат разсипаха бертоне за да могат да го вземат без пари, още от 2011 даваха ниски оферти и бяха собственици от 3 от фирмите подаващи оферта за закупуването, всички модели които трябваше бертоне да прави бяха спрени главно от фиат и подадени към вътрешни фирми, казва се насочен фалит, информирайте се малко, това е типично американски номер
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    1! ( преди 10 години )
    Лошото е ,че и по-лошо ще става просто когато икономиката на една държава не върви няма как нещата да са наред. Все си мисля,че ще се намери някой китайски инвеститор да налее някой милярд заради името. Лошото е ,че кадрите вече ще са безвъзвратно изтекли, а технологичната база и начина на работа едвали ще е същия. Общо взето това стана и с Алфа ромео- няма им заводите ,няма им го развойния център няма нищо и музея им искаха да продадат от фиат ,има само една марка която изчезва заедно с Ланча!
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Йордан ( преди 10 години )
    Жалко за Бертоне!Тъжното е, че в исторически план това е легендарно студио създало уникални автомобили и проекти, а в днешния свят нещата се промениха доста. С други думи традициите вече не са това, което бяха. А италинаците макари трудно се мъчат да държат на това ...
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    petar ( преди 10 години )
    новите коли са "интересни еднодневки", не красиви и удобни.всичко вече е само упаковка и остъргано до минимум
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    DeadFox ( преди 10 години )
    Много ми е тъжно когато такъв "гигант" в автомобилния дизайн си отива. Имат прекалено голям принос за съвременния дизайн, за да си отидат така безславно.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Иво не се сърди,ама не си в час мой човек.За фиат
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Иво ( преди 10 години )
    Lamborghini Countach,Lancia Straos HF Stradale,1984 Chevrolet Camaro, Lamborghini Diablo, Aston Martin Rapide, *** е че фиат затриха студиото и накрая правеха само някакви китайски ***, разсипаха го типично по американски, консуматорски
  • #1
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Kико ( преди 10 години )
    За съжаление малките в автомобилостроенето не могат да издържат.Тъжно е, но според мен все по-често ще се случват подобни неща с малките и средни фирми.