IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW вади карбонови джанти до 2 години

Германската компания разширява производството на този материал

BMW вади карбонови джанти до 2 години

Германският производител BMW ще предложи за своите автомобили новаторски джанти, изработени изцяло от карбон, съобщава Аutoexpress. Разработката е във финален етап, като ще бъде напълно завършена до 24 месеца.
BMW вади карбонови джанти до 2 години
Въпросните джанти от въглеродни влакна са с около 35% по-леки от стандартните алуминиеви колела. Освен това те са по-здрави и много по-устойчиви.

"Надраскванията по карбоновите джанти се отстраняват с елементарно полиране, много по-лесно отколкото при алуминиевите им аналози", твърди пред британското издание Франц Стокенмайер, мениджър леки материали в BMW.

Освен карбонови джанти, BMW разработва и хибридни такива, създадени от карбон и алуминий. При тези колела спиците са от алуминий, а останалата част - от карбон. Хибридните колела трябва да се появят по същото време, като ще имат с около 25% по-ниска маса от стандартните алуминиеви аналози.

За протокола ще отбележим, че карбоновите джанти не са новост на пазара. Производителят на екзотични автомобили Koenigsegg предлага такива колела от 2012 г. за модела си Agera R (на снимката).

Преди по-малко от седмица BMW съобщи, че ще разшири завода си за въглеродни влакна в Моузес Лейк, САЩ. В предприятието, което е съвместно с компанията SGL Automotive, ще бъде направена инвестиция на стойност 100 млн. евро, благодарение на която ще бъде изграден още един производствен цех. Така компаниите ще увеличат двойно производството на карбон - до 6000 тона годишно.

Карбон BMW използва още за производството на екологичните си модели i3 и i8. Сред бъдещите карбонови разработки на компанията присъстват волан, валове, елементи по каросерията и други компоненти.

Снимка: Koenigsegg

Тагове: bmw
0 от 500