IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова система ще спира пияните шофьори

Техноголията няма да позволява на автомобила да запали, ако водачът му е пил

Нова система ще спира пияните шофьори

Американската агенция за безопасност на пътното движение (NHTSA) разработва съвместно с 15 автомобилни производители нова система за разпознаване на пияните шофьори. Планира се до няколко години с нея да бъдат снабдени всички нови автомобили, съобщава Cascoop.
Нова система ще спира пияните шофьори
Технологията носи името DADS (Driver Alcohol Detection System for Safety), като тя работи с проби от дъха и от кожата на водача. Те определят нивото на алкохол в кръвта но човека, като действат напълно незабележимо. В случай, че бъде установено наличието на нетрезв шофьор зад волана, системата подава сигнал на компютъра на автомобила и той просто отказва да запали двигателя. Системата вече се тества в лабораторни условия, като най-вероятно още през следващата година ще се появи прототип, качен на експериментален автомобил.

Засега от NHTSA отказват да разкрият други подробности, тъй като имат да решават още редица въпроси. Сред тях са – какво ще стане, ако трезвен човек запали двигателя и после преотстъпи волана на пиян. Или пък как ще реагира DADS, ако шофьорът е трезвен, но пътникът до него е употребил алкохол.

Снимка: Drink and drive

0 от 500
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    кръчмаря ( преди 10 години )
    Значи ще си пием докато шофираме.Качваме се трезви и слизаме на мотика.Готино!Трябва да създадат и система за мезе.Не може да се пие без правилното мезе.Ако нямате мезе,системата трябва да ви задължи да отидете да си купите,иначе никакво тръгване.Местата за чаши и бутилки,трябва да ги направят с по-голяма широчина,за да може да се слага буркан с краставички в тях.Трябва да има и вградени вилици в жабката на колата за по-голямо удобство.Тези системи ми харесват.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Станчев ( преди 10 години )
    лекувам и ликувам, са две абсолщтни различни действия. При това и двете са граматически правилни...
  • #4
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ti puk purvo zemi sa nau4i da pi6e6 , puk togava kazvai koi kak se lEkuva .
  • #3
    6 rate up comment 11 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 10 години )
    bak6i6ite likuvat ot taq novina!
  • #2
    3 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Редовно си карам пасата на една или две бири. Не съм имал никога проблеми. Особено през деня - през деня няма абсолютно никой да те спре! Не мога да си представя живота без бира, ракия и кола.
  • #1
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Митко ( преди 10 години )
    Прекалено много системи станаха вече. Скоро ще забравят да монтират някои двигател, шашкайки се с толкова с тези системи.