IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Свалят скоростта в градовете на 30 км/час

Ограниченията ще се налагат чрез изкуствени неравности

Свалят скоростта в градовете на 30 км/час

Министерствата на регионалното развитие и благоустройство и на вътрешните работи предвиждат да променят наредбата за движение в градовете още веднъж. С цел по-голямо осигуряване на безопасността по пътищата скоростта в населено място ще бъде свалена от 50 на 30 км/ч. През тази година двете министерства вече направиха една промяна в наредбата - увеличиха скоростта по магистралите на 140 км/ч.
Свалят скоростта в градовете на 30 км/ч.
В настоящата наредба, която е в сила от края на юли, е записано, че на входовете на градовете и селата се позволява скорост до 50 км в час. На практика този текст позволява масово ограничаване на скоростта в населените места и дали това ще стане, ще зависи единствено от волята на държавата, общините и полицията.

Според новата наредба ограничения на скоростта ще се постигат чрез изкуствени неравности и други средства по улиците. Къде да има "легнали полицаи" ще се определя или с генерален план на съответното населено място, или от администрацията, управляваща пътя, съгласувано със службите за контрол по спазване на правилата за движение. Това означава, че общините и КАТ могат да слагат ограничения на практика навсякъде.

Все пак е уточнено, че "легнали полицаи" може да има, когато улицата преминава покрай входове на училища, детски ясли и градини, детски и спортни площадки, здравни и културни заведения, големи търговски обекти и обекти за масово събиране на хора.
Те могат да бъдат поставени и на пешеходни пътеки, използвани от деца и от хора с увреждания, както и на входовете и изходите на обособени и сигнализирани жилищни зони, паркинги, гаражи, фериботи. Могат да бъдат поставяни и "на участъци от улицата с концентрация на ПТП, причината за които е превишената или несъобразената с пътните условия скорост на движение от водачите на МПС".

Всички изкуствени неравности ще се вписват в регистър, който се води от собственика на пътя и трябва да отговарят на точно определени технически и строителни изисквания.

Съществуващите изкуствени неравности пък трябва да се приведат в съответствие с наредбата в срок от 3 г. Останалите трябва да бъдат махнати до една година.

0 от 500
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Цял ден на 2-ра трябва да карам
  • #48
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ЦЕлта е ясна, повече ограничения, повече предпоставки за нарушения, като нацвъкат камери из целия град това ще доведе до повече пари в хазната от глаби. Догодина като увеличат и двойно глобите и ще удвоят приходите. 30км.ч. който кара редовно знае, че това е все едно да пъплиш със скороста на колело. В тая държава само се мисли как да се оберат гражданите а не как да се облекчат. Вместо да измислят нови форми за грабеж, да измислят как да облекчат движението и да оправят пътищата.
  • #47
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гласуващ ( преди 11 години )
    Разхода на съвременните коли е най-нисък около 70км/ч. Като забият колите на 30км/ч от 50км/ч разхода приблизително ще се удвои. Естествено замърсяването ще се удвои също. Като цяло: супер новина за Lukoil, ама лоша за шофьорите, еколозите и гражданите които дишат :(
  • #46
    3 rate up comment 1 rate down comment
    eddie ( преди 11 години )
    Пълна глупост! Не стигат дупките, а сега и ''спящи милиционери'' и като имаме предвид, че примерно жените карат мн. бавно и внимателно, а целат стълбовете/ както имаше подобен случай в моя град/
  • #45
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Spomnjate li si prikazkata za zhabata i konja? Tova e Balgaria !
  • #44
    21 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 11 години )
    Ето как една неграмотно написана статия ражда полемика. Статията е написана така, сякаш ограничението 30 ще е за целите населени места, а това е пълно безумие! В коментарите се говори за жилищни зони в градовете като на запад с огр. 30, но в статията такова нещо не се и споменава. Излиза, че четящите са по-наясно от журналистите в този уж специализиран сайт. И това не е за първи път. Какви хора пишат статиите тук не знам но то и общата им култура спрямо колите не е на ниво.
  • #43
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Скоро сигурно ще се налага да бутаме колите си...
  • #42
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    "Абе в белите държави средната заплата е 1500 евро а не 150 евро"Да, ама там работят, а не имитират дейност като Бай ***, който вместо да работи драска по форумите.
  • #41
    7 rate up comment 7 rate down comment
    RE:Серафим Янков ( преди 11 години )
    аз пък съм за това - такива като теб да се лишават от право на глас и да се кастрират,защото глупаците в тази матРяло територия са 98 % и се размножават
  • #40
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Серафим Янков Серафи ( преди 11 години )
    Аз съм за това, нека да има синя и зелена зона, но до тези места да има точно толкова и свобедни места за паркиране, така демокрацията ще е в действие, правото ни на избор ще съществува реално.Не е допустима да плащаш пътен данък ) винетка) и да си отраничен в правото си да паркираш къдете ти е нужно.Защо в селата няма синя зона??????