IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Белият цвят спестява най-много пари

Индигото и виолетовото също са изгодни предложения при избора на автомобил

Белият цвят спестява най-много пари

Учени от Великобритания откриха връзка между цвета на автомобилите и запазването на тяхната стойност след определен период на експлоатация. Те напълно опровергаха твърденията, че белите коли най-бързо се обезценяват. Според тях именно този цвят е най-изгоден при избора на нов автомобил.
Белият цвят спестява най-много пари
Белите коли са с около 5 % по-скъпи от останалите след 5 години употреба. Изгодни за покупка са още цветовете индиго и виолетово.

Точно на обратния полюс са бордо, тюркоаз и тъмно-зеленото. При тях обезценяването е около 5 % по-голямо от това на останалите.

Експертите отбелязват, че цветове като черно, сребристо и сиво запазват своята стойност, докато синьото, оранжевото и червеното се срещат все по-рядко, тъй като не са изгодна инвестиция.

Учените са достигнали и до друг извод – сред по-евтините и спортните автомобили все по-популярни са жълтото и розовото, докато собствениците на семейни автомобили предпочитат по-консервативни цветове.

Класиране на цветовете

 1.    Бяло
 2.    Индиго
 3.    Виолетово
 4.    Розово
 5.    Жълто
 6.    Сиво
 7.    Кафяво
 8.    Черно
 9.    Сребристо
10.    Червено
11.    Оранжево
12.    Синьо
13.    Златисто
14.    Зелено
15.    Тюркоаз
16.    Бордо

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ДЕДО ( преди 6 години )
    Не е вярно че за бяло се доплащал Преди четири дни си получих новия ФОРД КУГА БЯЛ КАТО ЗА ЦВЕТЪТ ДОПЛАТИХ 0.00 ЛЕВА. Моите почитания
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    NikeX ( преди 11 години )
    За всяка страна си е различно. Ето например в южните райони на турция и арабските страни има най-много бели коли, все пак там доста по-горещо. Отделно на всяка кола си и върви раличен цвят. Ето например аудитата - бели са си супер, а както по долу пише ферари си е родено с червен цвят :) и т.н. Иначе вече всяка втора кола е сива или сребриста ... :x А гледката да видиш ML в кафяво е меко казано отврат.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Alfa ( преди 11 години )
    Ave q da sa opraqt tez ve - ko 6i mi kajat - 4e j1ltoto, rozovoto i kafqvoto sa po-napred ot 4ervenoto, koeto si e qk cvqt ( kato za primer poglednete - ferarri, S/RS modeli na Audi, Aston, modeli na Alfa Romeo,Mazda,Camaro,Dodge i t.n.....
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Не е вярно, че за бялото не се доплаща. Напротив. Ако искате бял Форд, ще трябва да платите поне 360 лева. Безплатни са гадните червено и тъмно синьо. Ако истината за цвета е такава, чудя се защо корпоративният цвят е най-скъп? Нима една Фиеста с Надпис "Метро" струва повече защото цвета и струва 1440 лева?
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Нормално си е за всяка държава предпочитанията и изследванията да са различни. Например белият цвят дойде като мода от САЩ и Япония, а в Европа още си харесват черното,сивото,у нас също.
  • #2
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Само,като прочетох,че английски учени са стигнали до този извод ми стана пределно ясно,че е поредната тъпотия.Скоро пък немски специалисти направиха изследване и стигнаха до точно обратния извод.Някой,ако търси по-евтина кола да се насочи към белия цвят.Бялото най-малко се търси и е най-евтино.Най-скъпо се продават Черен металик,сив металик и бордо.Даваха пример и с мобиле.де,където са засекли,че най-много стоят непродадени белите автомобили и цената им е най-тънка.Повече на немците вярвам.
  • #1
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Тая класация нашите автотърговци май не я четат. Тука бялата кола и свалят между 500 и 1000лв. от цената автоматично, само защото е бяла. Това е защото белия цвят не е екстра и не се доплаща при покупка на нова кола. Докато за всички останали цветове се доплаща.