IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасна безопасност

Въздушните възглавници могат да бъдат много опасни

Опасна безопасност

Предпазните колани и въздушните възглавници са сред най-важните и сигурни средства за безопасност в автомобилите. Въпреки това обаче понякога те могат да бъдат причина за тежки наранявания и дори смърт.

Преди време писахме за случай, в който англичанин почина след лек удар с автомобилът си. Причина за смъртта му не бяха тежки наранявания, а отравяне от газът, с който се пълнят въздушните възглавници.

Днес попаднахме на още два подобни случая. В първият от тях млада англичанка загуби почти напълно зрението си, след като въздушната възглавница нарани очите й.
Опасна безопасност
Въздушната възглавница ослепила Кели

16-годишната Кели Грийн се е возела на предната пасажерска седалка, когато след удар в бордюр, колата управлявана от баща й се преобръща по таван и въздушните възглавници се отварят.

Като причина за състоянието на Кели се посочва ударът от въздушната възглавница. Момичето, което е претърпяло инцидента само дни преди 16-ия й рожден ден, е напълно сляпо с дясното си око, а с лявото вижда само сенки.
Опасна безопасност
Опасна безопасност
Кели Грийн преди катастрофата

Вторият случай е още по-стряскащ и не ви препоръчваме да гледате снимките, ако имате слаби нерви (може да ги видите ТУК)

Твърди се, че дамата е претърпяла съвсем лек инцидент с колата си. Тя е носила молив в джоба на ризата си, а отворилата се въздушна възглавница го е забила право в лицето й.

42-годишната жена все пак е имала късмет. Тя се възстановява, а окото и е спасено, сочи информацията.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Volanadjia ( преди 11 години )
    Въздушната възглавница винаги е била нож с две остриета. Има правилни позиции на тялото, които ако се спазват по време на удара допринасят за по-малки наранявания. Ако сте с очила, пиърсинги и каквото и да е на и около лицето...но ако не сте в повечето случаи само охлузва леко. На снимката е БМВ е46. Карам този модел, защото видях един негов събрат как спаси пасажерите при един отвратителен удар. А и три литровият дизел...
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Благо ( преди 11 години )
    А това, че са използвали снимка на отворени въздушни възглавници в бмв трябва ли да означава, че случаите, които са описани в темата са с тази марка автомобил? Или повечето коментирали четат заглавието, гледат снимката и след това дават компетентно мнение?
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Коли с много въздушни възглавници сякаш са минирани:Например на моят Лансер има предупреждения без предмети по арматурата,да не се бърка много под арматурата (там са пазачите на коленете), по време на пътуване-на разстояние от прозорците (там дебнат и пазят т.н. възд. завеси)
  • #3
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Само дето колата от снимката е BMW ! Ей злобари, търсите се кусури на Тойота ама не ви се получава !
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Миро ( преди 11 години )
    До този по-долу:BMW части на Тойота ли ползват в автомобилите си? Това на горната снимка не ми прилича на Тойота. Но предполагам и двата производителя използват трети фирми за възглавниците.
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Еърбега "необходимото зло". Всъщност май не са чак толкова много случаите за тежко пострадали от Еърбеци, за да се обръща чак толкова голямо внимание. Къде, къде повече нещастни случаи и тежки последствия има при други неща от типа "необходимо зло" Само като се сетя за детските ваксини, които са задължителни защото спасяват много повече деца отколкото убиват или увреждат. Хиляди деца годишно умират от имунизации, но имунизациите спасяват милиони деца от смърт годишно. За това са и задължителни.