IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Великобритания създават автомобил за хора над 65 години

„Умната” машина трябва да позволи на водачите да се чустват по-уверени на пътя

Във Великобритания създават автомобил за хора над 65 години

Учени от Великобритания работят по създаването на „умен” автомобил, който ще позволи на шофьорите, чиято възраст е над 65 години да се чувстват уверено на пътя. Това съобщи в. The Independent, който уточни, че вече е готов прототип на този модел, базиран на електрическото возило Peugeot iOn.
Във Великобритания създават автомобил за хора над 65 години
Превозното средство представлява „лаборатория на колела”. Тя е обзаведена с редица устройства, който контролират биометричните данни на шофьора, и най-вече неговият пулс, кръвно налягане и сърдечно-съдова дейност.

Автомобилът е създаден от учени от университета в Нюкасъл като част от проект, който трябва да осигури по-висока безопасност на пътя, когато превозното средство се управлява от по-възрастен човек. Съгласно проучванията именно групата водачи над 65 г. предизвикат най-голяма част от произшествията на пътя.

Към настоящия момент във Великобритания има 6 млн. шофьори, чиято възраст е над 70 г. Сред тях са и 102-ма, които са навършили 100 години, но все още имат право да управляват автомобили. Именно за тях са създадени редица нововъведения – специални датчици за покриване на „мъртва зона”, фронтални радари, определящи разстоянието до предното превозно средство, както и други подсказващи данни, които се проектират на предното стъкло.

Автомобилът ще бъде представен през юни в САЩ на специален семинар по проблемите на стареенето, мобилността и качеството на живота. Предвижда се изпитанията му да продължат и догодина, като най-рано той може да бъде готов в началото на 2014 г.

0 от 500