IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално - BMW i3 и BMW i8

Немците ги представиха във Франкфурт.

Официално - BMW i3 и BMW i8

Преди броени часове немската автомобилна компания BMW представи официално еко моделите i3 и i8 - електрически хечбек със задно задвижване и спортен електрически автомобил с ускорение 0-100 км/час за под пет секунди.

“Днес ние правим следваща решителна стъпка в историята на BMW Group. Като Председател на борда на директорите и инженер по професия аз съм изключително горд с този проект,” коментира Норберт Райтхофер Председател на борда на директорите на BMW AG, по време на представянето на двете концепции във Франкфурт.

“Като водещ производител на премиум автомобили, наша цел е да предоставим на клиентите ни освен конвенционални автомобили и такива със електрическо задвижване, при това специално разработени за алтернативната система за задвижване,” добавя той.

BMW i3

Първоначално представен като концепцията MegaCity, моделът ще бъде първият автомобил на новосъздадената подмарка на BMW - BMW i. BMW i3 ще стъпи на пазара още през 2013 година, последван от i8 през 2014 година.

С изцяло електрическо задвижване и приблизително 150 км. автономност BMW i3 Concept е специално разработен за придвижване в града и ежедневно пътуване на кратки разстояния. Динамичният електромотор, с който автомобилът е оборудван е монтиран на задната ос и осигурява мощност от 170 к.с. и въртящ момент от 250 Нм още от старта.

Благодарение на иновативната LifeDrive-архитектура BMW i3 Concept съчетава ниско тегло от 1250 кг. с оптимално вътрешно пространство и висока сигурност при сблъсък. Предлага четири места и обем на багажника от 200 литра.

“Този автомобил поставя началото на масовото производство на автомобили, чиято каросерия до голяма степен е изработена от карбон. Това е революция в автомобилния дизайн,” подчертава Клаус Дрегер, Член на Борда на директорите отговорен за развойната дейност.

Използването на тази нова технология с въглеродни композити постига понижаване на теглото с около 250 -300 кг, в сравнение с конвенционалните автомобили, което допринася за динамиката на управление и постигане на по-дълъг пробег. BMW i3 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 сек., а с устройството за бързо зареждане на батерията зареждането до 80% отнема само 1 час.

BMW i8

BMW i8 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди при среден разход на гориво за 100 км. под 3 литра. Той е конструиран като plug-in hybrid със системна мощност от 354 к.с., която позволява постигане на пробег от 35 км. изцяло на електричество.

За по-динамично шофиране или за пътуване на по-големи разстояния електромоторът се допълва от високоефективен трицилиндров двигател с вътрешно горене. Спортният автомобил постига максимална скорост от 250 км/ч и разполага с четири места.

BMW i8 използва модифицирано електрическо задвижване от BMW i3 Concept, което е монтирано на предната ос, а задната ос се задвижва от мощен трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 223 к.с. и въртящ момент до 300 Нм.

При съвместна работа двата двигателя ускоряват автомобила до максимална скорост от 250 км/час, след което се намесва електронния ограничител. Както и електрическото задвижване, мощният двигател с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра също е изцяло собствена разработка на BMW Group.

И двата автомобила BMW i3 и BMW i8 ще се произвеждат във фабриката на BMW в Лайпциг, която ще се превърне в център за производството на електрически и хибридни технологии. В нея до 2013 г. ще бъдат инвестирани 400 млн. евро и ще бъдат открити нови 800 работни места.

Производството на автомобилите BMW i ще е CO2 неутрално и ще е базирано на възобновяеми ресурси. В момента компанията проучва възможностите за изграждане на собствени ветрогенератори в границите на завода.

ВСИЧКИ СНИМКИ

0 от 500
  • #48
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Този сайт е като някакъв извор на простотия.1) Дума "карбон" в българския език НЕ съществува!2) "Великият" електромобил на BMW (който ще е на пазара най-рано в края на 2013) ще има пробег на днешен електромобил и бързото зареждане до 80% ще става за 1 час, което е два пъти по-бавно от днешните електромобили. Смяна на батерията не се споменава. Това иновация ли трябва да е? От BMW пак се опитват да ни разсмеят. Хибрида им, със смешния електрически пробег от 35км, въобще няма да го коментирам.
  • #47
    2 rate up comment 3 rate down comment
    TURBO_CHARGED ( преди 12 години )
    мъка!
  • #46
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Ако си бедно ромче от казанлъшко,няма как да не си ***...:) ще показваш бащиното ауди 80 и ще си вярваш,че само една нула го дели от А8...:)) въшлив ***!
  • #45
    2 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 12 години )
    Да не те *** тая работа, кой какъв *** бил. Сигурен съм, че много хора и теб смятат за *** ;) Това не ти пречи да пишеш глупости, нали?
  • #44
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Оня ден Triforce много се засегна,като няко написа,че познава двамата от Аутомедия какви убитаци били.
  • #43
    4 rate up comment 3 rate down comment
    KYRO ( преди 12 години )
    Aми аз все още нито едното, нито другото не съм видял по улиците, а само в нета... Ти може и да си видял, не знам.Иначе R8 E-TRON ще излезе за продажба през 2012та в ограничени количества, заради високата си цена. Информирай се и виж коя марка е по-назад в бъдещите технологии...
  • #42
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Нев ( преди 12 години )
    Ама много *** парчета има в този форум, като този *** под мен например. Амиго, ти правиш ли разлика между концепт кар, който не се знае още кога ще влезе в производство, и такъв, който ще видим по улиците до година две, защото произвоството е уредено вече. То картинки и клипчета на подобни модели в нета много, ама на улицата е реално само!
  • #41
    3 rate up comment 4 rate down comment
    KYPO ( преди 12 години )
    Иновация?!?! Разход 3 на 100, пробег 35км и ускорение до 100 за "под 5 секунди"... Само дето още миналата година Ауди изкараха e-tron изцяло на електричество с пробег 300 километра и ускорение до 100 за 4секунди. Някой май е назад, а :D :D :D
  • #40
    9 rate up comment 1 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    @Мото "Защо се самозалъгвате и си мислите ,че само бмв ще извадят такива модели? Ауди а9 го гласят за 2013-14... Мерцедес ще разбият още с новата ес класа. Евала на Бмв за колите, ама стига плюхте по другите марки..." Ако можеш да ми обясниш кое глаголно време използва в "стига плюхте". Няма такова време в БГ език, освен в песните на Камелия. Не мисля, че някой сериозен човек плюе по другите марки. Аз просто не обръщам внимание на постове в които има думите: наказва, разплака, кърти и миризма
  • #39
    2 rate up comment 13 rate down comment
    kura ( преди 12 години )
    Кви са тия *** БМФ-ие , големи ***.