IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател

В Mazda работят върху ново поколение на роторен двигател „със специална система на запалване”.

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател
Според съобщение от фирмата, новата запалителна система няма да използва свещи, а лазерни лъчи за да запали горивната смес.
 
Mazda засега не дава почти никакви подробности за новата система, но е известно, че работи върху новото поколение на роторния двигател 16X Renesis от 2007 тодина. Това е 40 години след като фирмата представи модел с роторен двигател на пазара.
 
 
Обемът на16X ще бъде повишен от 1.3 на 1.6 литра. Като размери обаче, новият двигател ще бъде по-малък от стария и ще има много части от алуминий. Промените целят да се подобри разхода на гориво и предлаганият максимален въртящ момент.
 
 
Проблем пред роторния двигател са и все по-стриктните норми за вредни емисии. Mazda RX-8 беше извадена от европейските пазари защото не отговаря на нормите за опазване на околната среда Euro 5, а все още не е ясно дали новото поколение ще може да отговори на изискванията на бъдещите норми Euro 6.
 
Според непотвърдени информации, новата запалителна система включва миниатюрни керамични лазери с диаметър от само 9 мм и дължина 11 мм. Използването на лазерите за запалване на горивната смес ще позволи на двигателя да работи много по гладко, както и много по-точно да се контролира времето на запалване, което трябва да доведе до намаляване на вредните емисии и до по-икономичен разход на гориво, считат от Mazda.
 
0 от 500
  • #21
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Имам братовчедка в Лас Вегас. От три години кара RX-8. Колата е на близо 100 хиляди мили. Тя самата казва, че единственият й проблем е, че за три години е натрупала глоби за превишена скорост за дад 2500 долара. Думите й са- Какво да направя?! С тази кола нито мотор чувам, нито скорост усещам...
  • #20
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    до хексаБАси разбирача си честно.Интересно от къде знаеш колко издържа такъв мотор?!?!Кажи си източника,ако естествено не е много таен и секретен!Само за справка ще те пратя в сайта на Мазда да провериш колко е гаранцията на автомобилите им.Също така можеш да си направиш справка с някой западен форум на Мазда и да провериш колко човека от форума имат проблем с колите си на 50 000 км.с ванкелов двигател.Освен това щом виждаш само един + в този двигател,значи си много зле.Прочети малко за него
  • #19
    8 rate up comment 1 rate down comment
    до хекса ( преди 12 години )
    Ти пък от кага стана инжинер в Mazda и почна да разбираш кой двигател колко може да изкара, че даваш компетентни мнения кое как да се прави. От Mazda си знаят кво да правят, когато станеш шеф на Mazda, тогава ще определяш по какво да работят и по какво не
  • #18
    2 rate up comment 11 rate down comment
    хекса ( преди 12 години )
    единствен плюс ако може изобщо така да се нарече е , че от малък обем се вадят много конеобае с малък въртящ моменттолкознищо положително няма в този моторкапризен , ненадежден, лаком....всичко което не трябва да бъде един двигател!за 40 години не е претърпял никакво съществено развитие и няма потенциал в него, от мазда са решили че ще са интересни с това ама машините им претърпяват тотален провал по продажбитакъв мотор не може да изкара и 50 хил километра без скъп ремонте за какво е това
  • #17
    7 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 12 години )
    ...i nenadeino ot mazda pak go podadoha v 4ovkata na avtoindustriqta...japankite sa veliki, ni zemletresenie, ni cunami 6e gi spre! evala!
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/audi-i-mazda-si-partnirat-za-vankelov-motor.html
  • #15
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Пацо,за да произвеждаш нещо такова се иска ДУПЕ,а изброените от теб го нямат.Освен това не ти ли е минало лекичко така през ума,че от Мазда не са никак глупави щом го развиват толкова години,че този двигател има много повече плюсове от всеки един бутален двигател.Проблема е че трябва още малко неща да се подобрят и точно това правят от Мазда.Освен това Мазда са откупили патента от Ауди и никой няма право да го произвежда освен Мазда.А понеже няма хляб в него от Ауди се натискат на Мазда...
  • #14
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Абе идеята да има разнообразие е много добра. Дори и руснаците може би ще ползват нещо подобно за новите си хибриди, дето според мен ще променят автомобилостроенето изцяло. Става въпрос за Е-мобил.
  • #13
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Абе, *** вулканизирани! Много фирми, включително и великите Вагини се напъват да правят хибриди точно с Маздовите Ванкели! Аман от *** парчета!
  • #12
    6 rate up comment 18 rate down comment
    GTI ( преди 12 години )
    Как може някой да ги сравнява с Ауди!Това е една от най-иновативните марка,собственост на още по-иновативна.Мазда не могат нищо да направят,Ауди могат.