IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chevrolet навършва 100 години

Празненствата стартират в Детройт, където преди век е основана марката Chevrolet.

Chevrolet навършва 100 години

През 2011 година марката Chevrolet отбелязва своята едновековна годишнина и стартира годината на юбилейните тържества на Северноамериканското международно автомобилно изложение NAIAS (North American International Auto Show) в Детройт.

Поводите за празнуване обаче не се изчерпват с това. През 2010 година европейското подразделение на марката регистрира втория най-добър годишен резултат в историята си по отношение на обема на продажбите.

Годината е и най-добрата за Chevrolet Europe по отношение на пазарния дял.

Общият обем на продажбите достига около 480 000 автомобила, отразявайки рекорден дял в размер на 2.5 процента от пазара.






История на марката


Компанията Chevrolet е основана в американския град Детройт през месец ноември 1911 година от автомобилния състезател и инженер Луи Шевроле и основателя на General Motors Уилям C. "Били" Дюран.

1911 година – Основаване на компанията Chevrolet и представяне на модела Series C Classic Six с цена от 2 150 щатски долара.

1914 година – Използване за първи път на емблемата с "папийонка" на Chevrolet. Представяне на Model H с неговия надежден четирицилиндров двигател, който спомага за изграждане на имиджа на Chevrolet като производител на здрави и издръжливи автомобили. Tози двигател ще се използва за задвижване на модели на марката Chevrolet чак до 1928 година.

1915 година – Представяне на Model 490. Той е наречен така поради цената си от 490 щетски долата – с 5 долара по-ниска от тази на Ford Model T.

1917 година – Chevrolet се превръща в подразделение на компанията General Motors.

1918 година – Представяне на първите пикапи с марка Chevrolet – единият използва рамата на Model 490, а другият усилена еднотонна рама.

1929 година – Представяне на новия шестцилиндров двигател с висящи клапани, който е рекламиран под мотото „шест на цената на четири”. Характерните за този двигател него нарези по главите на болтовете му спечелват нарицателното "Stovebolt" – име, което по късно се превръща в символ на здравината и издръжливостта на продуктите на марката Chevrolet.

1934 година - Chevrolet представя независимо предно окачване.

1935 година – Представяне на модела Suburban, който предлага три реда пътнически седалки и обширно багажно пространство. През 2011 година моделът отбелязва 76-тата си годишнина и е най-старият непрекъснато произвеждан модел с едно и също име в историята на автомобилната индустрия.

1942 година - Chevrolet прекратява производството на цивилни возила и предоставя своите производствени мощности изцяло за военна продукция, предназначена за Втората световна война.

1953 година – Представяне на модела Corvette. През първата година са произведени само 300 екземпляра от спортния модел със стъклопластова каросерия, но те са напълно достатъчни, за да създадат славата на една американска спортна икона, чиито успехи продължават и днес, близо 60 години по-късно.

1955 година – Представяне на феноменалния V8 „small block” в модернизираната продуктова гама на марката Chevrolet за 1955 година. С това е дадено началото на нова ера в областта на достъпната мощ и динамика и са написано заглавието на едно послание, което е живо и до днес в лицето на фамилията двигатели V8 “small block” с индекс "LS", която може да се открие при пикапите, SUV-моделите и спортните модели с емблемата на Chevrolet.

1956 година – Започва излъчването на едночасово телевизионното предаване, озаглавено "Dinah Shore Chevy Show", в което водещата Дайна Шор пее "See the USA in your Chevrolet" в края на предаването. Предаването достига този формат на основата на предходни 15-минутни програми с участието на Шор и в него тя се превръща в първата жена със собствено предаване по телевизията. Шоре изпълнява песента "See the USA" от началото на 50-те години на миналия век, а Chevrolet я използва в свои рекламни кампании след края на излъчването на предаването по телевизията през 1963 година.

1957 година – За първи път в двигател на марката се предлага система за впръскване на гориво.

1960 година – Пилотът Джуниър Джонсън печели надпреварата „Daytona 500” зад волана на Chevy, давайки началото на серията от общо 21 победи за марката Chevrolet (до 2010 година) в най-престижното състезание на шампионата NASCAR – това е най-големият брой победи, спечелени от един производител в тази надпревара.

1962 година – Групата Beach Boys записва песента "409", която се превръща в своеобразен химн за моделите на Chevrolet, използващи двигателя 409 и употребявани често за драг-надпревари за ускорение на четвърт миля по улиците на много американски градове.

1967 година – Представяне на модела Camaro, който дава възможност за поръчка на много детайли за индивидуално оборудване, както и на изключително мощни двигатели, които незабавно го поставят в редиците на утвърдените „muscle car” от тази ера.

1970 година – Бил "Grumpy" Дженкинс печели първото състезание от серията NHRA Pro Stock на Уинтърнешънълс зад волана на Camaro.

1975 година – Представяне на прочутия рекламен слоган "Baseball, Hot Dogs, Apple Pie and Chevrolet".

1986 година – Моделът Corvette се превръща в първия модел на марката Chevrolet с антиблокираща система на спирачките – предимство, което скоро е внедрено и при почти всички останали модели на Chevrolet.

1990 година – Моделът Corvette ZR-1 разбива три рекорда за скорост и издръжливост, сред които и постижението за средна скорост от над 281 км/ч (175 мили в час) в рамките на 24 часа (включително времето за престой в бокса).

1991 година – Стартирана е рекламната кампания за гамата от пикапи на марката Chevrolet под наслов "Like A Rock" на основата на едноименната песен на Боб Сегър. Кампанията продължава до 2004 година и днес се счита за една от най-успешните в историята на автомобилната индустрия.

1994 година – Пилотът Джеф Гордън печели дебютната надпревара Brickyard 400 NASCAR на пистата Индианаполис зад волана на състезателен модел Monte Carlo.

1997 година – Представяне на третото поколение на „small block” V8 под формата на гама агрегати с индекса "LS", разработени от и предназначени за най-запалените автомобилни ентусиасти. Първият такъв двигател намира място под предния капак на модернизирания модел Corvette.

2005 година – Марката Chevrolet възобновява своето присъствие на пазарите в Европа.

2007 година – Филмът "Transformers" се превръща в касов успех с участието на фантастичния герой Бъмбълби – робот, който може да се трансформира в жълто Camaro.

2008 година – Общото число на продажбите на марката Chevrolet в европа достига до рекордните 510 800 автомобила.

2010 година – Най-високия в историята на марката пазарен дял в Европа в размер на 2.53%.

2010 година – Двойна победа. Chevrolet печели шампионските титли при пилотите и конструкторите в шампионата WTCC.

2011 година – Представяне на модела Volt, възвестяващ началото на новата ера на електромобилите с удължен пробег.

0 от 500